Biografie

 

Bandleden :

 

Joeri Jacobus

Nikolaas Storme

Hans Van Moortel

Richard Doeven

Zang

Gitaren

Basgitaar

Drums

 

Genre :

 

De leden van The Fallen Faith omschreven hun eigen genre als post-doomrock of post-wave. Invloeden van de new wave waren duidelijk merkbaar : Joy Division, The Sound, Red Zebra, Killing Joke en The Sisters Of Mercy waren muzikale inspiratiebronnen.

 

Bio : 1992 – 1996.

 

The early years …

 

De groep zag het levenslicht ter gelegenheid van een vrij podium van de KAJ van Varsenare op 18 april 1992.  Lieven Clarysse (folkgitaar), Joeri Jacobus (zang) en Hans Van Moortel (elektrische gitaar) sloegen de handen in elkaar en brachten op het plaatselijke vrij podium 2 nummers : “Liars” en “Boredom Behaviour”. Bij gebrek aan een drummer werd Micha Jacobus gevraagd om de drummachine aan en uit te zetten.

In augustus van datzelfde jaar hield Lieven Clarysse het voor bekeken. Nikolaas Storme (gitaren) sloot zich aan bij de groep. Hans Van Moortel besloot om vanaf dat moment de baspartijen voor zijn rekening te nemen. Er werd ondertussen druk gezocht naar een drummer. Richard Doeven sloot zich aan bij The Fallen Faith en zo kreeg de formatie zijn definitieve bezetting.

In het najaar van 1992 werd er druk gewerkt aan een eigen repertoire. Vanuit de muzikale interesse van de 4 bandleden werd algauw duidelijk dat de new wave een grote invloed zou hebben op het viertal. Richard Doeven speelde trouwens op een drumstel dat in een vorig leven beroerd werd door de drummer van de Brugse band Red Zebra. Een eerste optreden werd voorbereid. De groep besloot om ook enkele covers in hun playlist op te nemen.

Op 9 januari waren de 4 klaar voor de echte vuurdoop. In een zelf georganiseerd optreden bracht The Fallen Faith 14 eigen nummers en 5 covers voor een honderdtal mensen in het PC van Varsenare. De lovende kritiek van vrienden en familie gaf de groep moed om door te gaan in het genre.

In februari volgde een optreden in een hogeschool in Gent. In het S.H.I.P.S.S. stond The Fallen Faith op de affiche met Johan Verminnen, Lukrak, Walter De Buck en Dante’s Inferno.

The Fallen Faith werkte ondertussen aan enkele nummers voor een heuse demo.  Het nummer “God?! God who ?!” werd door Johan Slabbynck, zanger van Red Zebra , geselecteerd voor het cassetteproject “No Songs to Waste”, waarop Brugse groepjes hun ding konden doen.

In april stond  een vierde optreden op het programma in jeughuis Thope in St.-Michiels. Het publiek kon de “zwartzakmuziek” van TFF slechts matig appreciëren. In juni deed de groep jeughuis Jonkhove in Aartrijke aan en speelde op een tuinfeest in Varsenare.

 

Decay-demo.

 

De vraag naar een goede demotape werd steeds groter. Voor het versieren van optredens leek dit onontbeerlijk. De groep legde zich toe op het repeteren van een achttal nummers en keek ondertussen uit naar een geschikte studio voor de opnames. Op dat moment studeerde Johan Penson, ook lid van de plaatselijke KAJ, voor geluidsingenieur in Londen. Hij deed stage in de “Wand Recording Studios”, eigendom van de drummer van Sham’69. Een contract was snel opgemaakt… Van 11 tot 14 november 1993 reisde The Fallen Faith af naar Londen voor de opname van de Decay-demo. In vier dagen tijd werden 7 nummers volledig ingeblikt, waaronder de cover van Warsaw : “They walked in line”. Het achtste nummer, Disease, werd achteraf uitgemixt en kreeg zelfs 2 heuse remixen!

 

The Fallen Faith “on tour” 1993-1994.

 

Onmiddellijk na de opnames werd een optreden georganiseerd door de leiding van de Varsenaarse KLJ, die ondertussen ook tot de vaste fans behoorde. In zaal Alberta werden vooral nummers van de Decay-demo naar voor gebracht. In februari 1994 maakte The Fallen Faith het internaat van het Sint-Jozefsinstituut van Torhout onveilig en een maand later testte de groep voor het eerst een paar unplugged nummers uit tijdens een galabal in het kasteel van Tudor in St.-Andries, Brugge.

Eind juni volgde opnieuw een optreden op een tuinfeest, dit keer in Snellegem of all places!

Eind september 1994 bekostigde de groep zelf een optreden in de Cactusclub te Brugge voor de schare Brugse en Varsenaarse fans die trouw alle optredens bijwoonden.  De verspreiding van Decay leverde op 1 oktober een optreden op tijdens een rockhappening in Torhout. The Fallen Faith deelde de affiche met Rusty, Big Rush en Onrust, die hun nieuwe cd kwamen voorstellen.  De Vrije Radio Blankenberge nodigde The Fallen Faith uit voor een unplugged optreden in hun studio’s.

 

Muzikale hoogtepunten in de Gentse Vooruit.

 

The Fallen Faith beleefde zijn hoogdagen tijdens de optredens in de Vooruit in Gent. De band deed de Vooruit tweemaal aan in een maand tijd. Tijdens een concert georganiseerd door de studentenkring V.P.P.K. stonden de Varsenaarse vier in het voorprogramma van The Ramona’s uit Nederland en Belgian Asociality die toen hun nieuwe single “Morregen” uitbrachten.

Daarna organiseerde HKG een optreden voor The Fallen Faith samen met Man Bites Dog uit Tielt.

The Fallen Faith groeide uit tot een goed geoliede machine die op het podium een eigen sfeer kon brengen. Beide optredens werden door een duizendtal toeschouwers gesmaakt.

 

Rudd-Rock-Rally.

 

Decay werd ook weerhouden voor de Rudd-Rock-Rally (maart 1995) in het Boudewijnpark, Brugge. Samen met nog negen andere bands werd een muzikale strijd aangegaan. The Fallen Faith raakte door de preselecties en werkte tijdens de finale op 1 april 1995 een set met een achttal nummers af. Op het podium stonden 2 televisies die met beeldmateriaal de nummers een visueel tintje gaven. De kritiek van de juryleden was goed, maar Feedback uit Oedelem ging met de prijzen lopen.

 

Underground-demo.

 

 

Een week later werd op vraag van het Brugse jeugdhuis Den Dwarskop een akoestisch  optreden verzorgd.  Veel oudere nummers kregen een unplugged kleedje. Eind mei stond een concert voor de KAJ van Oostende op het programma. Een zonovergoten Leopoldpark diende als decor voor een mini-openluchtconcert.

Tijdens de vele repetities ontstonden heel wat nieuwe nummers, zodat een nieuwe demo niet uit kon blijven. In de A la Carte-studio van Frank Vermang (69 Beeroes) in Oostende werd een democassette opgenomen. In twee dagen tijd werden in een sneltempo 7 nummers opgenomen en uitgemixt. De demo kreeg de naam Underground mee naar de Londense metro. Tijdens de opnames van de vorige demo zat The Fallen Faith even vast in een metrostel wegens een bomalarm in een metrostation.

Ondertussen waren er voor het eerst ook contacten om met een artiestenbureau scheep te kunnen gaan. De Unie der Artiesten had interesse om de belangen van The Fallen Faith te behartigen. De onderhandelingen draaiden evenwel op niets uit.

 

The final curtain.

 

Op 18 november 1995 waren de postdoemrockers van The Fallen Faith toe aan hun twintigste optreden. Jeugdclub Jekogeja nodigde de groep uit voor een optrden in hun lokaal. Stilaan werd duidelijk dat niet alle leden nog met evenveel geestdrift achter de groep stonden. Het aantal repetities daalde zienderogen en van nieuwe nummers was geen sprake meer. Het optreden tijdens de volgende Rudd-Rock-Rally in Ruddervoorde op 9 maart 1996 werd dan ook zwanenzang voor de Varsenaarse groep…

Als herinnering aan de groep werd 18 nummers op CD gebrand. De schijf kreeg de naam “Overexposed Images” mee en bevatte de digitale versies van de nummers van Decay en Underground.

 

Enkele jaren later bracht het label Autumn Records uit Brugge uit nostalgie een CD uit met de naam “Restraint”. Deze CD bevatte de 8 ‘greatest hits’ (?) van The Fallen Faith.

Na de split werkte Joeri Jacobus verder onder de naam Carbon 12. De overige 3 muzikanten richtten later de groep Illinois op rond het zangeresje Maaike Theuninck.